HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 6.1: REISGENOTEN
jouw foto hier
'Het is verboden in het vervolg "stoned" de paviljoens te betreden', luidde het onderschrift bij een Telegraaf-foto van Frank, die na een reis naar Afghanistan de sfeer, maar vooral ook de geuren, van het Verre Oosten in Dennendal verspreidde (dubbelklikken op afbeelding geeft fotopagina).
'Den Dolder' draait dol door Kabouters (kop Telegraaf-bericht)
De Telegraaf schreef op 22 maart 1971 - naast een portret van Frank Brave over twee kolommen onder het kopje 'Stoned' - dat 'een aantal Kabouters, principiŽle dienstweigeraars en leden van de Oranjevrijstaat te midden van de zwakzinnige kinderen en volwassenen een complete alternatieve Kaboutermaatschappij' hadden ingericht. De krant vervolgde: 'Dit leidde er onder meer toe dat de directie van de Willem Arntszhoeve vorige week een circulaire uitgaf waarin stond dat het het verplegend personeel voortaan verboden is 'stoned', dat wil zeggen onder invloed van drugs, de patiŽnten te verzorgen of... niet te verzorgen.'
Op 27 maart vroeg het blad retorisch onder een foto van Frank in zijn tuin: 'PatiŽnten of verplegers?'
Frans Brinkhus, die ook bij de fotosessie betrokken was, vertelde naderhand dat de Telegraaffotografen en -journalisten zich hadden voorgedaan als vertegenwoordigers van bevriende, progressieve media.
Tasman schrijft over Franks theetuin dat er 'vijftien verschillende soorten thee' werden geschonken. 'Men kwam er bij elkaar om te praten, wat gitaar te spelen en om er een pijpje of een joint te roken' (Tasman: 287).
Toen het eerste conflict zich in maart '71 aanscherpte, kůn blowen niet langer in Dennendalruimtes. De dwergen bleven uiteraard samenkomen om naar muziek te luisteren en van hun pijpjes te genieten, maar dat gebeurde strikt privť. Een van de adviezen van de commissie-Speijer luidde Frank te ontslaan, en hij zou zonder enige ophef naar het dorp verhuizen, om geleidelijk uit zicht te raken. Carel kwam terug, maar Nieuw Moria werd op een laag pitje gezet.