HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 12.1: Geef Dennendal een kans

Demonstratie in Utrecht, in de tweede rij, tweede van rechts, Carel Muller, links PvdA-kamerlid Jaap van der Doef (omlijsting ge´nspireerd op Steve Millers 'Your Saving Grace'`- klikken op afbeelding geeft fotopagina).
Hendriks zag even het licht
Voor het uitroepen van Nieuw-Dennendal was even sprake van een compromis op basis van een onverwachte interventie van staatssecretaris Hendriks in een Brandpuntuitzending (KRO) op zaterdagavond 19 januari. De Volkskrant kopte op 21 januari: 'Ministerie wil Muller terug op Dennendal.' Hendriks adviseerde de situatie geheel terug te draaien: de ontslagen Muller en de op non-actief gestelde Van Nek beiden terug (wÚl op voorwaarde van erkenning van het bestuur).
De interventie kwam ongetwijfeld tot stand onder druk van de progressieve krachten in de regering: Den Uyl, Vorrink en het PvdA-bestuur. (Het Nieuwsblad van het Zuiden meldde op 22 januari dat het initiatief de steun had van het PvdA-hoofdbestuur.)
De groep rond Carel Muller reageerde verheugd en liet weten bereid te zijn het bestuur de facto te accepteren, waarmee aan de voorwaarde werd voldaan. 'De zes' lieten weten het voorstel te bestuderen. (Volkskrant 21-1-'74)
Rechts voelde echter nattigheid en reageerde prompt: VVD-Kamerlid Veder-Smit stelde schriftelijke vragen en sprak van 'een plotselinge koerswijziging van Hendriks'. Ze wilde weten 'welke adviseurs de staatssecretaris had geraadpleegd' (Volkskrant 22-1-'74). De door het advies min of meer gewraakte Drechsel en Middelhuis spraken vervolgens hun veto uit over de terugkeer van Carel.
Er tekende zich de patstelling af die zou duren tot de ontruiming van 3 juli. Aan de ene kant het progressieve element binnen de regering, dat Nieuw Dennendal steunde; aan de andere kant de confessionelen en de liberalen, die voortdurend zouden ageren tegen de overheidsbemoeienis met het stichtingsbestuur, dat door de VVD gebombardeerd werd tot kampioen van het bedreigde particulier initiatief, een rol die het zich maar al te graag liet welgevallen.