Home - Inhoud - Terug (HB-14) - Volgende - Overzicht (HB-1) -
HISTORISCHE BEELDEN-14-1: Poslavsky

Prof. dr. A. Poslavsky, stond na de Tweede Wereldoorlog aan de wieg van de differentiatie in psychiatrie en oligofrenie (destijds zwakzinnigenzorg genoemd). Hij werd in 1958 benoemd tot geneesheer-directeur van de Willem Arntsz Hoeve en in 1960 tot bijzonder hoogleraar aan de Utrechtse Universiteit. Hij publiceerde o.a. Het psychiatrisch ziekenhuis als centrum van interdisciplinaire praktijk en research (1968).
Poslavsky stond aanvankelijk positief tegenover Carel Mullers inbreng en hervormingsplannen. In maart '71 zag hij het echter niet meer zitten. Hij riep de hulp van de pers in om zijn beklag te doen, althans volgens de lezing van de Telegraaf van 22 maart '71: 'Radeloos riep hij in het bijzijn van zijn personeelschef uit: 'O God, help mij alsjeblieft, want ik kom er niet meer uit. Dit wordt het einde van de Willem Arntsz-Hoeve. Ik zie nog maar één kans op redding: publikatie in de krant'.
De Telegraaf besloot daarop naar eigen zeggen 'zijn gebed te verhoren' en begon een campagne tegen 'kabouter psycholoog Carel Muller, die op een starnakel gekke manier een complete kabouterstad te midden van de zwakzinnigen had gebouwd'.