Home - Inhoud - Terug (HB-14) - Vorige - Volgende - Overzicht (HB-1) -
HISTORISCHE BEELDEN: bl-14-12-wiegersma

Dhr. Sies Wiegersma (1919),hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de UvA
Wiegersma wordt in maart 1973 door Drechsel aangetrokken als medebestuurder. Zijn toetreden is de spreekwoordelijke druppel. Carel Muller had Drechsels benoeming door Veldkamp geaccepteerd -met de opmerking dat in iedere klas wel een moeilijk kind zit- maar kon een tweede ex-Maagdenhuisbestuurder niet accepteren.
Uit chronologie-I:
- 17 okt.: Carel Muller is uitgenodigd voor een gesprek met het Interim-Bestuur, maar merkt bij aankomst dat ook Wiegersma aanwezig is. Hij weigert met Wiegersma te vergaderen en maakt prompt rechtsomkeert.
Uit chronologie-II:
- 11 januari 1974: Wiegersma en Hessel weigeren benoeming, nadat zij bij Drechsel en Middelhuis geen gehoor vinden voor een bemiddelingspoging in het groeiende conflict met Carel Muller en de kring rond hem. Het gesprek tussen de vier bestuurders werd gewoontegetrouw op een geluidsband geregistreerd. Uit die band, die op 11 februari bij een bezettingsactie uit het Utrechtse WA-Huis werd meegenomen en op 2 maart deels in Vrij Nederland werd gepubliceerd, blijkt dat de scheuring plaatsvond tijdens een heftige woordenwisseling, waarbij vooral Hessel ervoor pleitte dat het bestuur zou erkennen dat er procedurefouten waren gemaakt. Als uitdrukking daarvan moesten de bestuursleden hun zetels ter beschikking stellen, aldus Hessel. Bovendien mochten er 'geen slachtoffers vallen op het altaar van de democratisering', niet Van Nek, maar ook niet Muller. Wiegersma koos de partij van Hessel, Middelhuis bleef achter Drechsel staan, die niet van wijken wilde weten.