HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 3.2: Terrein en Paviljoens

Helemaal rechtsonder ligt paviljoen Donders. Links is het dak zichtbaar van Lorentz. In 't midden ligt het veld voor Van 't Hoff (dubbelklikken op afbeelding geeft fotopagina).
Paviljoens in het bos
Van het station Den Dolder komend, kon je het terrein betreden via een zij-ingang die was getooid met een bord met de tekst: 'Willem Arntsz Hoeve, Psychiatrisch Hospitaal, uitsluitend toegankelijk voor bevoegden'. Een smal weggetje slingerde zich in een s-bocht door een rij donkergroene sparren en leidde via een boogvormig bruggetje over een autoweg. Het pad leidde vervolgens langs een voetbalveld en het Deltahuis, waar veel broeders en zusters waren gehuisvest. Na een bloemenkas en een heideveld passeerde je enkele paviljoens van Psychiatrie en Geriatrie.
Het terein was in tweeŽn gedeeld door een strook met 't Hoofdgebouw (administratie Hoeve), het Kerkje annex Gehoorzaal, het Personeelsrestaurant, de Keuken en de Wasserij. Haaks op de strook, ter hoogte van de Gehoorzaal, was rond een vijvertje een hoefijzervormig complex gelegen met zuster- en broederhuizen die fraaie namen droegen zoals Fabiola en Frederika.
De strook doorkruisend belandde je op een weggetje naar Dennendal. Aan je rechterhand kwam eerst Leeuwenhoek, vervolgens, aan het einde van het pad, lagen Lorentz en Van 't Hoff: twee L-vormige paviljoens verbonden voor een tussenstukje waar je onderdoor kon. De Keet, het administratieve hol van Dennendal, lag aan een eerdere afslag rechts.
Overal stonden sparren, dennen, beuken, eiken. De paviljoens zaten onder klimop. Op de heideveldjes graasden schapen. Je zag er altijd vlaamse gaaien en eksters.