HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL 7.2: Groep-6

Margie Schouten en Karin: een huiselijk tafereeltje bij het fornuis, met op de achtergrond achter de ruiten de sparren die aan de achterzijde van het L-vormige paviljoen stonden en tot de ramen van de tweede verdieping reikten (dubbelklikken afbeelding geeft fotopagina).
Groep-zes: negen dames en vier man groepsleiding
Groep-6 telde Elsa, Riekje, Karin, Irene, Kiki, Els, Rineke, Marjan en Lida. In juni 1974 werkten er Margie Schouten, Lies Maatman, Aris Engel en Marjan Noorlander. Het was een echte meisjesgroep: tot in de puntjes verzorgd. Het hele paviljoen werd goed onderhouden en schoongemaakt - onder meer door schoonmakers Kossius, Jan en Oscar -, maar op 'zes' kwam dit aspect op een of andere manier beter uit de verf dan op de andere groepen: groep-6 had chique. Je vertoefde er tussen negen jongedames, en je voelde je er altijd een beetje een binnendringer, maar op een prettige manier, of je een gast was.
'Zes' viel onder de supervisie van Z-docent en staflid Bartho Smit, de tweede supervisor van Lorentz, die ook 'vier' onder zijn hoede had. Lange tijd zwaaide Frans Jansen de scepter over 'zes'. Hij was een van de oudere groepsleiders en B-gediplomeerd, en zou ten tijde van het tweede conflict voor de bestuursgetrouwe staf en het bestuur kiezen. Hij maakte zich door zijn keuze onmogelijk binnen de groep en liet zich overplaatsen.
Karin was doofstom en 'niet altijd even makkelijk' - als je niet kunt spreken en horen kunnen er wel eens communicatieproblemen ontstaan en dan is het extra belangrijk dat je elkaar goed kent en vertrouwt. De ontruiming was vooral verwerpelijk omdat zij gepaard ging met de verbreking van collectieve, jarenlange relaties tussen groepsleiding en gehandicapten. Daarom was zij misschien wel 'misdadig', zoals PSP-Kamerlid Bram van der Lek het zou formuleren, of zou je kunnen spreken van een schending van de mensenrechten. Er waren destijds 'pro-ouders' die de zaak wilden voorleggen aan het Hof in Straatsburg, zoals de latere LOMZ-voorzitter Loek Speyer. Het uit de stichting Nieuw Dennendal voortgesproten LOMZ stond voor Landelijk Ouderberaad Moderne Zwakzinnigenzorg.