HOME - INHOUD - TERUG (samenvatting) - VOLGENDE (reŁniebeelden) - GASTENBOEK extra
NIEUW DENNENDAL: RE‹NIE, DERTIG JAAR VERDER...

GeÔnspireerd op Nieuw-Dennendalposter
RE‹NIE...

Het Woord was gevallen, gevleugeld maar toch gevangen: re-‹nie. En we proeven elkaar opnieuw, met Woorden als Vogels van de Nieuwe Tijd, scherend over de golven voorbij het Stiltegebied. Zeemeerminnen wuiven, Kabouters spelen blindemannetje, Anders-Globalisten komen ons beverven. We Stijgen en Dalen los van parachutes door de Sferen. Iedere ademstoot pleegt een Kleine Revolutie. Een Volle Maan belicht de Tijd-Ruimte, transcenderend, integrerend, vreedzaam, vrij en vreugdevol. Engelen bekogelen ons met serpentines en uit de jukebox schalt Imagine. Het Woord staat op, breekt uit, ademt in onze buik, maakt steeds wijdere kringen...


hans grimm (maart 2003)


WELKOMSTWOORD CAREL MULLER


Welkom, welkom, welkom, wŠt een feest dat we na een eeuwigheid weer bij elkaar zijn!
Natuurlijk is iedereen even welkom, maar toch: welkom de mensen die helemaal uit een ver buitenland zijn gekomen; welkom de mensen die dachten dat ze vroeger knapper waren en toch zijn gekomen; welkom de mensen die niet wisten wat ze aan moesten trekken en toch zijn gekomen; welkom de mensen die zich alles nog herinneren en toch zijn gekomen; welkom aan al die mensen die hun aarzelingen omgezet hebben in enthousiasme.
Welkom vooral ook de randgroepjongeren die ons als bestuurslid, activist, politicus of publicist begrepen en gesteund hebben. Fijn dat jullie gekomen zijn.
Welkom Hans Grimm, zonder jouw ergernis over de afloop van het conflict was er geen website geweest. Door jouw talenten werd het een prachtige website en een ideaal vervoermiddel naar Rhijnauwen.
Welkom leden van de reŁniecommissie. Jullie inspanningen leverden jullie een lange voorpret op! Ik noem die inspanningen nog maar even op: Anna/Gerda Schut nam het initiatief; Jos Spaansen stelde zijn hardste schijf ter beschikking; Fred Treur zijn goede humeur en souplesse met geld; Thea de Kruyff plunderde haar school om het hier gezellig te maken; Gerard Wijfjes wist precies hoeveel Nw-Dennendallers er op een vierkante meter gaan, mťt glas en zůnder glas; Wilma Jansen bracht haar en onze George den Blanken in, haar printer, gastvrijheid en een formidabel geheugen; Carel Muller moedigde zoals gewoonlijk iedereen aan, maar deed zelf bitter weinig, behalve pronken met zijn 65+ kortingskaart; Hans Grimm knoopte iedereen en alles mailend aan elkaar en Hans Bogers ondersteunde het geheel op afstand zoals een sjamaan betaamt.

Wat gaan we doen vandaag?
Elkaar weerzien, herkennen, herinneringen ophalen, bijpraten en vooral waarschijnlijk iets meer drinken dan we van plan waren.
Maar er is nůg een reden waarom we bij elkaar zijn: hoe verschillend we als persoonlijkheden ook mogen zijn en welke wonderlijke wendingen ons leven misschien heeft genomen, in de Dennendaltijd hebben we uit dezelfde bron geput.
Met elkaar hebben we geprobeerd de Nederlandse cultuur een spirituele injectie te geven. Die gemeenschappelijkheid wordt vandaag bevestigd, gegrond en bekrachtigd voor de toekomst.
Immers, zoals jullie misschien weten, zijn wij de afgelopen jaren stilletjes het Watermantijdperk ingegleden. Onze planeet is opgewarmd door een toevloed van energie uit de Kosmos en dat zet zich de komende jaren voort. Dat betekent dat alles sneller gaat trillen, lichter wordt en dat alles wat niet licht en liefde wordt, geleidelijk gaat verdwijnen.
Jesaja's Rijk van Vrede wordt realiteit: Gouden Tijden dus voor elke Dennendaller...

In de jaren '70 vingen we een glimp op van een mogelijke nieuwe tijd, maar het werden idealen of illusies genoemd. En eerlijk gezegd begon ik dat ook te geloven.
Gelukkig: binnenkort, dat wil zeggen de komende jaren, zal de wolk van niet-weten - de sluier die ons steeds het zicht heeft benomen - dunner worden en we zullen weer kunnen zien wie we eigenlijk zijn en altijd al waren.
We zullen dan ook weer zien dŠt en hůe alles met alles is verbonden. Een bewuste verbinding zoals wij die met elkaar hebben, kan van ons een krachtige groep maken die effectief kan meehelpen de samenleving vorm te geven overeenkomstig de wetten van vrede, licht en liefde...
Zullen we daar dan maar op drinken?

(slot)


IMPRESSIES NIEUW DENNENDAL-RE‹NIE 23-03-2003, Rhijnauwen:
(zie voor reŁniefoto's: ReŁniebeelden)De ReŁnie heeft plaatsgevonden. En wat voor hereniging! De ontruiming en de scheiding zijn door en door illusoir gebleken. Het lot en de liefde hebben ons voor eeuwig - ten minste ruim dertig jaar - aan elkaar verbonden.
De conclusie kan alleen maar zijn dat de mens in een gek makende, milieu vernietigende en oorlog voerende wereld zijn eigen oplossingen van vrede en bezieling schept. Het dharma blijft altijd het dharma, de tao blijft de tao, liefde blijft liefde en kan alleen maar opwellen en stromen. Die soms zo kwetsbaar lijkende boodschap klinkt gelukkig in tijden van crises luider dan normaal.
Ze kunnen tevreden zijn, de oude ťn de nieuwe boodschappers, zoals: Steiner, Tolkien, Gebser, Maslov, Dylan, Harrison, Grof en Wilber. Het glas is waarlijk hoog geheven op de integratie van Spiritualiteit, Cultuur, Psychologie en Politiek.


Visueel was er soms een en ander veranderd, maar dan was er de bekende klank van een stem, de vertrouwde mimiek, het overbekende gebaar dat herkenning bood. Een warm bad, een feest van herinnering en hereniging.

En de weergoden zaten mee. Het was de eerste bijna warme lentedag en het terras langs de Kromme Rijn baadde in zonlicht en magie. Zoals iemand verzuchtte: 'Op Dennendal was het altijd mooi weer.'

Bert-Jan Hibma en Ferry Scharenburg waren verrassend aanwezig als vertegenwoordigers van de oude Lorentzbewoners, Marijke de Jong voor de Van 't Hoffers. Tomas Nelissen kwam speciaal gevlogen uit Wenen, Mary-Honor Auping uit Engeland, Loes Schwerzel en Maarten Douze uit Zuid-Frankrijk en good old Willem Klootwijk helemaal uit Sri Lanka.
Nauw betrokkenen als Arend Jan Heerma van Voss, Bram Peper, Louk Hulsman, Bram van der Lek, Piet Reckman, Piet van Seeters, Gerard van Westerloo, Loek Speyer en de mensen van het LOMZ en Lekkere Mallootje (Goof van de Wijngaard, Gerard Nass, Frans van der Pas, Paula Matla) symboliseerden de relatie van Nw Dennendal met de actievoerders, de journalistiek en de politiek.
Carel Muller vond het heel moedig dat iedereen was gekomen, ondanks de vergrijzing, en introduceerde in zijn welkomstwoord met verve opnieuw de Nieuwe Tijd.
Peter Buijs, Frans Smit en anderen zongen en speelden 'Forever Young'.
Neil Young zelf deed zijn best op de achtergrond.
Ceremoniemeester Bartho Smit enthousiasmeerde als vanouds.
Ondergetekende las teksten voor van de website en struikelde voorspelbaar over de lettercombinatie in 'purpelgekleurde trips'.
Goof, Frans en Gerard presenteerden de LOMZ/Lekkere Mallootje-schenking, die door de reŁniecommissie aan professionalisering van de site is toegewezen.
Jos Spaansen wees op de interactieve mogelijkheden van nieuw-dennendal.nl.
Tomas Nelissen stelde de prangende vraag of dit nu de heroprichting van Nieuw Dennendal was. En het antwoord kan alleen maar bevestigend zijn. Nieuw Dennendal leeft niet alleen voort als internetlocatie en -forum, het is een begrip, een inspiratie en neemt steeds nieuwe vormen aan - welke in de toekomst?

Kortom: een onvergetelijke dag, die uitvoerig in beeld en tekst op de site gememoreerd zal worden.


eind maart 2003,
Hans Grimm


Enige eerste schriftelijke reacties (zie voor andere het Gastenboek en het Gastenboek extra):

LAVEND was het gevoel wat ik gisteravond had, hoe komt het dat na zoveel jaar er nog zoveel warmte tussen mensen aanwezig is, mensen die elkaar toch relatief kort hebben gekend. Ik heb genoten (Thea de Kruyff).

Wat mij betreft een zondagmiddag met een sterretje! Leuk hoor om iedereen na bijna 30 jaar weer terug te zien en sommigen zelfs te herkennen, zonder eerst een verscholen blik op borsthoogte te werpen. De sfeer was als vanouds, het weer zoals we dat gewend zijn, de ontmoetingen verrassend, de intro- en afsluitingsspeeches ontroerend. Even terug in de tijd......... Ik wil jou en iedereen die zich zoveel moeite getroost heeft om deze reunie tot stand te brengen heel hartelijk bedanken. Het was een heerlijke dag (Frida Boerenkamp).

Wat was het een prachtige dag!
Nogmaals bedankt voor je inspanningen daarvoor! Vandaag probeerde ik al eerder dit bericht met de "berg" (35) foto's te verzenden (12 MB) maar dat was te veel. Wat zal ik doen? In delen aan je doorzenden of proberen het op een schijfje te zetten (nooit gedaan) en je dat per post doen toekomen? Ik stuur je er nu alvast een paar (Groeten Mary Pauw).

Beste mensen, in huize muller-baas heerst diepe tevredenheid (en eerlijk gezegd ontroering) over zo een mooie middag (Carel Muller).

Een waarlijk feest! Vandaag de hele dag nog lopen na-genieten! Langs deze weg wilde ik ons allen hartstikke bedanken voor alle goede "verzorgen" en deze overwhelming dag! Ik heb alles bij elkaar bijna 50 foto's gemaakt, vaak erg leuke. Ik zal e.e.a. op een CD branden en opsturen. In welke vorm dan ook, wordt vervolgd (Gerard Wijfjes).

Mijn complimenten en hartelijke dank. Het was een fantastische middag!! Zoveel mensen gesproken en met allemal veel te kort natuurlijk. Ik was erg blij met BertJan's reactie toen hij me zag, hij vloog me om de nek en heeft me uitgebreid geknuffeld. Vervolgens kwam er een heel verhaal over het overlijden van zijn ouders en een broer. Hij vond het fijn daarover te praten met iemand die ze gekend heeft. Nu wil ik niet nog eens zomaar verdwijnen. Heb jij z'n adres? Ik ben vergeten dat aan z'n begeleidster te vragen (Aagje Soede).

(Met later, eind juni, nog een reactie van Aagje:
Het contact met Bertjan is hersteld. Ik ben bij hem op bezoek geweest en hij is ook al bij mij geweest. Zes juli is hij jarig en daar zal ik ook zeker iets aan doen. We bouwen het langzaam aan weer op. Dennendal, de ontruiming, de brand op de Grashoek in de jaren 80 zijn onderwerpen waar hij veel over wil praten. Hij heeft een goed geheugen, weet te melden: daar loopt die of die en die heb jij ook gekend. Klopt dan als een bus.De reunie heeft ook hij geweldig gevonden, maar hij zei wel "geschrokken te zijn van al die ouwe koppen en zoals sommigen afgetakeld zijn". Daar kunnen we het mee doen.)
DEELNEMERSLIJST

PS: De inschrijvingsscore is vervangen door een deelnemerslijst (graag informatie als er iets niet klopt, als mensen ontbreken of mensen er op staan die er niet waren). Een tiental mensen heeft door omstandigheden verstek laten gaan. Anderen zijn onverwachts toch gekomen (alfabetisch, op achternaam): A: Petra Agterof, Mary Honor Auping; B: Hein Bertels, Frank van de Berg, Trude van der Berg, Adriana Bente, Carola Beugels, Hans Bogers, Marijke van den Bosch, Bep van de Broek (Olof), Frans Brinkhus, Hanneke Blok, Machteld Bredman, Hans Bolt, Renť Brandwijk, Holger Bruin, Ger Jan BŲmer, George den Blanken, Frida Boerenkamp, Peter Buijs; C: Ada Cathcart-Benting,; D: Ida van Dam, Anja Dekker, Joanne Duijff, Maarten Douze, Jet Douwes; E: Aris Engel, Maaike Engel-Chavanu; G: Jan Gerhardus, Yvonne de Grunt, Hans Grimm, Gerrit Gons; H: John Hartung, MariŽtte van de Haak, Arend Jan Heerma van Voss, Freek Hielckert, Bert-Jan Hibma, Dries Hondebrink, Els Housmans, Louk Hulsman; J: Wilma Jansen, Marijke de Jong; K: Yvonne Kamstra, George Ketel, Willemien Klarenbeek, Ellen Klinkenberg, Willem Klootwijk, Carel Kneulman, Maria Knooren, Ton Koster, Nel Knoop, Nel Kruyer, Thea de Kruijff; L: Kees van der Laan, Carla de Langen, Bram van der Lek; M: Lies Maatman, Inge Mans, Paula Matla, Riek Miog, Carel Muller en Elja Muller-Baas, Jan en Janny Mulder, Jan Monster, Angelie Morssink; N: Gerard Nass, Thomas Nelissen, Eddy Nijland, Dick Nicolai; O: Erik Olof, Riek Opheij; P: Frans van der Pas, Mary Pauw, Peter Peters, Bram Peper; R: Piet Reckman, Henk en Willie Ros, Wybe Reitsma, Martin de Rooy; S: Piet van Seeters, Joop Sewalt, Maggie Seydenzaal, Ferry Scharenburg, Rajan (Fokko) Schotanus, Harrie Staatsen, Bartho Smit, Frans Smit, Wil en Elly Snijders, Pieter Spans, Loek Speyer, Helga Spel, Anna (Gerda) Schut, Aagje Soede, Jos Spaansen, Loes Schwerzel, Julie Schwerzel, Michiel Schouten, Margie Schoute, Greetje Schaap, Margriet Spruyt, Marie Louise Swart; T: Bert Tellegen, Maria Teuben, Bram Tuk, Jan ten Thije, Fred Treur, Trudi Treur-Uppelschoten; V: Ineke Veldhuizen, Mieke Verschure, Will Verkerk, Martin Vernooy, Marijke Vernooy, Tineke Vleugel, T. Vriesinga; W: Roos (Erna) Westhoff, Gerard van Westerloo, Paula Wortelboer, Goof van de Wijngaart, Gerard Wijfjes.RE‹NIE, DERTIG JAAR VERDER... (EEN TERUGBLIK: de Oproepen en de tekst van de speciale ReŁnie-editie van de Nieuw Dennendal Vandaag (NDV) van 23-03-2003)

Oproep:
De uitnodiging op de reŁniepagina luidde: Laten we feestelijk het glas heffen op de voortgaande integratie van Spiritualiteit, Cultuur, Psychologie en Politiek, op de oude ťn de nieuwe boodschappers: Steiner, Tolkien, Gebser, Maslov, Dylan, Harrison, Grof en Wilber - om maar een paar te noemen - op de Eeuwige Paradox, op de (re)Unio Mystica, op wat we tot stand wilden brengen, en niet mochten realiseren... en mede daardoor juist gerealiseerd hebben.
Als ťťn ding duidelijk is geworden, is het wel dat (Nieuw) Dennendal op allerlei manieren doorwerkt, individueel bij onszelf, in de verstandelijk-gehandicaptenzorg en daarbuiten.
Ook is er nog heel veel te delen, zowel aan mooie, extatische en hilarische ervaringen, als aan verdriet, teleurstelling en woede. (Nieuw) Dennendal was niet zůmaar een werkkring of een opleiding: het maakte zoveel los, het was een experiment in Vrede, Vrijheid, Vreugde en Vitaliteit, in 'GEWOON: SAMEN MENS ZIJN'... Die bron kan niet opdrogen, die kan alleen maar blijven inspireren...

De vraag is: hoe trekken we grotere cirkels, hoe brengen we meer mensen bij elkaar? Carel Muller, praktisch als altijd, suggereerde dat het voldoende zou zijn als alle bekenden enkele personen opsporen met wie het contact nog niet is hersteld. Mensen met e-mail worden gemaild, anderen zo mogelijk gebeld. De Grote ReŁnie zal op zondagmiddag 23 maart van 13.00 tot 18.00 uur worden gehouden in de Herberg Rhijnauwen, bij Bunnik (bereikbaar via auto, bus en trein, zie info op Rhijnauwen-site)


(de ReŁniecommissie: Wilma Jansen, Thea de Kruyff, Fred Treur, Anna Schut, Gerard Wijfjes, Hans Bogers, Jos Spaansen, Carel Muller, Hans Grimm).

Vervolgens werd op 18 januari 2003 per mail de uitnodiging gestuurd met concrete details over de plaats en het tijdstip van de reŁnie:
We willen je graag uitnodigen op 23 maart aanstaande naar de Herberg Rhijnauwen in Bunnik te komen om samen met ons te herdenken dat ongeveer dertig jaar geleden Nieuw Dennendal werd geconcipieerd. Zoals bekend vond de geboorte negen maanden later plaats op 25 januari 1974 (ze was enigszins over tijd).
Het verheugd ons te kunnen meedelen dat ze nog springlevend is en het goed maakt! Je mag voor haar verjaardagscadeau 15 euro storten op postbankgiro... enzovoort.GeÔnspireerd op Nieuw-Dennendalsticker


tekst NDV-editie 23-03-2003
NIEUW DENNENDAL DERTIG JAAR VERDER...

'Waar zitten we nu en hoe nu verder', placht Jet Douwes te schrijven in haar commentaren in Nieuw Dennendal Vandaag, het bulletin dat van januari tot en met november 1974 bijna wekelijks verslag deed van het reilen en zeilen van de Nieuw Dennendal-gemeenschap.

Na Nieuw Dennendal ging iedereen zijn eigen weg. Er waren momenten waarop de Dolderse bossen even terugkeerden. Zo verscheen in 1975 natuurlijk 'Een Goede Buurt Gesloopt'. Maar daarna zou het tot 1984 duren. Toen was daar 'Na Dennendal... over perspectieven in de gezondheidszorg' van Goof van de Wijngaart en Hans Spijkers. En in 1994, na een langdurige stilte, verscheen het Dennendal-jubileumboek 'Om het Geluk van de Zwakzinnige' van Dankers en Van der Linden.
Halverwege de jaren '90 kwam de VPRO met een uitzending gewijd aan de jaren '60 en '70, 'Een Monument van Ongeduld', met een uitvoerig interview met Carel Muller. In diezelfde periode, in 1995, belde onverwachts Evelien Tonkens aan, met een recordertje in haar tasje. Ze was bezig aan een proefschrift. Het zou het 'Zelfontplooiingsregime' worden, een positieve evaluatie van de verdunningsfilosofie, waarop ze in maart 1999 in Nijmegen promoveerde. Carel Muller en verscheidene oud-nieuwdennendallers waren bij de promotie aanwezig. Het was eigenlijk een kleine reŁnie en de bijeenkomst smaakte naar meer.
Vervolgens vond in april dat jaar een forumdiscussie plaats in de Balie in Amsterdam, onder voorzitterschap van Arend Jan Heerma van Voss. Er waren veel nieuwdennendallers en de roep om een reŁnie klonk luider.
Internet had inmiddels zijn intrede gedaan op menige zolderkamer en net als in de jaren zestig met de komst van de popmuziek kreeg communicatie een nieuwe dimensie. Hans Grimm zette 'Dennendal, Apocalyps van de beginjaren zeventig', een stripverhaal uit 1976 over de gebeurtenissen in Den Dolder, op het wereldwijde web onder de nieuwe titel 'Een Mooie Sneeuwbal' met de intuÔtie dat een sneeuwbal een lawine kan veroorzaken. Carel Muller en anderen, zoals Dries Langeveld en Simon Vinkenoog van BRES en het team van VPRO's 'Andere Tijden', hielpen mee duwen.

Eind '74 moesten we constateren: 'Met zijn allen hebben we ons als leeuwen geweerd in een erg moeilijke tijd. Deze slag hebben we verloren. Het is een einde, maar ook een begin. Doel blijft een culturele revolutie die alle mensen, de zwakzinnigen voorop, kans geeft op vrijheid en ontwikkeling (...) Wij weten voor onszelf ook nog niet wat we moeten gaan doen, maar we willen onze handen vrij hebben en ons niet meer laten binden door wat een illusie is gebleken. De herinnering aan ons voorbije leven met elkaar in Den Dolder is ons daarvoor te dierbaar (NDV: 29-11-1974).

En nu zitten we met z'n allen in Rhijnauwen en weten dat Nieuw Dennendal allerminst een 'illusie' is gebleken. Nieuw-Dennendal heeft in belangrijke mate bijgedragen aan een omwenteling in de verstandelijk-gehandicaptenzorg en daarbuiten. Belangrijker nog: zoals Evelien Tonkens schreef, 'het Zelfontplooiingsregime bleek op de lange termijn een door velen gedragen maatschappelijk ideaal'.
Bovenal bleek Nieuw Dennendal voor veel nieuwdennendallers een waardevolle bron van inspiratie, een herinnering die een leven in perspectief kon zetten en ten goede kon doen keren, een waarlijk verenigende en helende factor.
(slot)

PS: de Samenvatting van de website die eerst op deze plaats stond is verhuisd naar de volgende pagina