HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 6.5: Dennendal en de drugs
jouw foto hier
Potloodtekening uit '72: planten konden transformeren in insecten, en andersom.
'There was a band playing in my head and I felt like getting high' (After the Goldrush, Neil Young)
De Telegraaf wist Dennendal in maart '71 op de nationale agenda te krijgen met verhalen over drugsgebruik. Maar binnen de top van de stichting was al in augustus '70 heftig gediscussieerd over het gebruik van (soft)drugs. 'Muller stelde dat de toelaatbaarheid van marihuana en hasjisch vanwege het vrij algemene gebruik onder jongeren niet tegen te houden was.' Het zou tot maart '71 duren voordat het bestuur 'overeenstemming bereikte over een verbod op het gebruik en bezit van drugs en de sancties daarop' (Dankers, Van der Linden: 36, 37).
Experimenten met drugs maakten deel uit van de subcultuur. Omdat het voor het grote publiek betrekkelijk nieuw was bestond er veel onzekerheid over. Na maart '71 had het drugsgebruik op Dennendal een strikt privé karakter, maar privé was heel betrekkelijk als je er woonde. De communevorming slechtte de barrières tussen persoonlijk en zakelijk.
Ik blowde in die jaren de gordijnen geel-bruin, gebruikte enkele malen lsd (met onbeschrijfelijk mooie mystieke ervaringen) en experimenteerde met paddestoelen (wat me paranoia opleverde). Een enkeling gebruikte amfetamines (speed). Soms kwam je op een popconcert een lijntje cocaïne tegen. Van zwaarder spul heb ik nooit iets gemerkt.
'Zittend voor Donders, in het weiland met de drie bomen staande voor God, Genade en Ziel, zag ik mijn hand: een vliegtuigvleugel boven groen fluorescerende grashalmen. Ik wist niet waar ik was, wie ik was, wat ik was' (dagboeknotitie over een trip, zomer '72).
Meestal bleef het beperkt tot een blowtje na je werk, even relaxen en wegdromen op muziek, de magie oproepen. En dan een wandeling in de bossen. 'Een tevreden roker is geen onruststoker.'

PS: zie verder voor drugs Uitjebol of Stanislav Grof - en vooral ook de volgende pagina.