HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 7.1: Van 't Hoff

Paviljoens onder de bomen: Van 't Hoff had een ziekenboeg en herbergde relatief veel verpleegkundigen
Van 't Hoff : het tweelingpaviljoen van Lorentz
Het grasveld voor Van 't Hoff was getooid met enkele fraaie, hoge zilversparren. Het was het tweelingpaviljoen van Lorentz en had ook een aantal woongroepen. Tegelijkertijd was het een beetje een andere wereld. De huiselijkheid en gezelligheid van Lorentz - die gedurende het tweede conflict sommige kritische ouders als chaos ervoeren en tot klachten leidden -, ontbraken deels in Van īt Hoff. Dat moest ook wel: het paviljoen huisvestte relatief veel oudere patiŽnten en 'zware gevallen', en het was bovendien de ziekenboeg van Dennendal. Het was daardoor nog enigszins het terrein van wat resteerde van de oude garde. Toch was ook Van 't Hoff wel degelijk helemaal Dennendal, of misschien kun je beter zeggen: Dennendal was wel degelijk ook Van 't Hoff.
De idee dat op Dennendal een loopje werd genomen met zorg en verpleging, was ontsproten aan de breinen van enkele Telegraaf-journalisten die alleen zagen wat ze wilden zien. Ze was in een conflictsituatie gevoed door mensen die hun positie en wereld bedreigd zagen worden door langharig tuig.
Verzorging, begeleiding en ontwikkeling, maar ook verpleging, waren op Dennendal alomtegenwoordig. De meeste bewoners slikten allerlei medicijnen. Het merendeel van de groepsleiders volgde de Z-opleiding, met een gedegen verpleegkundig element, en moest voor zijn opleiding ook op groepen werken waar naast sociale en pedagogische kennis verpleegkundig en medisch inzicht vereist waren.