HOME - INHOUD - TERUG - VOLG. BLZ. - VOLG. STRIPPAGINA -
NW-DENNENDALSTRIP: PAGINA 8: Ontwikkeling naar leef- en woongroep
jouw foto hier
21. Op de f-groep (12 jongens en mannen). 22. Op groep-4 (11 meisjes en vrouwen). 23. Onder het affiesje van het Hollandpopfestival, op de achtergrond Mary-Honor Auping en Dik, voor Martin Vernooy en Piet. 14. Elsa (met op de muur 'The Cats') en Fred, beiden de gelukkige bezitter van een 'eigen kamer'.
- 'Emancipatie: een sleutelwoord' -

Aan het eerste conflict was veel voorafgegaan. Met de groei van de welvaartsstaat kregen wetenschappen als psychologie en pedagogie steeds meer invloed binnen de voorheen bijna uitsluitend medisch en verpleegkundig geleide inrichtingszorg. Het pedagogische model deed z'n intrede naast het medisch-verpleegkundige, en ging dat laatste overvleugelen. 'Ontwikkeling', 'zelfredzaamheid' en op den duur ook 'emancipatie' werden sleutelwoorden.
Voor de WA-Hoeve betekende dit dat in de jaren zestig de bewoners van de Dolderse hoeve werden gesplitst over drie hoofdafdelingen: psychiatrie, geriatrie en oligofrenie (zwakzinningenzorg: Dennendal).
Binnen de étagepaviljoens verdwenen de grote zalen waar nog niet zo lang geleden witgeüniformeerde broeders en zusters groepen van tientallen 'dolhuisklanten' hadden verzorgd. Er werden 'leefgroepen' gevormd. Voorlopig nog binnen de bestaande paviljoens, maar de planning was de grote gebouwen te vervangen door kleine bungalows.