Home - Inhoud - Terug (HB-14) - Terug - Volgende - Overzicht (HB-1) -
HISTORISCHE BEELDEN-14-5: Veldkamp-hp

dr. G.M.J. Veldkamp - oud-minister van sociale zaken van KVP-huize - trad in juli '71 samen met J.A. Middelhuis en P.L. Hessing aan als interim-bestuurder. Volgens de Volkskrant van 17 juli was 'Veldkamp niet geschokt' over de toestanden op de WA-Hoeve: 'Dennendalprobleem heerst elders ook', zo meende de bewindsman.
'Neem zaken als het seksueel verkeer en drugsgebruik door personeelsleden. Als je vijftig instellingen onderzoekt zul je bijna overal soortgelijke problemen tegenkomen. Deze kwesties moeten ten dele op landelijk niveau onderzocht worden', aldus Veldkamp. Het trio had Carel Muller teruggehaald, 'omdat er maar twee mogeijkheden waren - ontslaan of terugnemen - en omdat we geen reden voor ontslag vonden hebben we tot terugnemen besloten'.
Het inzicht van Veldkamp in de verdunningsideologie en de commune-aspecten daarvan was niet erg groot. Wel liet hij blijken oog te hebben voor de wens naar vrijheid van jonge mensen: 'Men kan zich bijvoorbeeld afvragen of het nog wenselijk is dat jeugdig verplegend personeel op een interne afdeling woont, waar de inrichting de taak van de ouders overneemt. Als er op zo'n afdeling 300 jonge mensen wonen, die voor een groot deel in hun werk in een stress-situatie verkeren, wie zijn wij dan dat we mogen zeggen wat ze wel en wat ze niet mogen doen?'