Home - Inhoud - Valentijsbrief (terug) - Pieterpad (volg.) - Archief - red.
INTERVIEW HANS BOGERS IN MEE-MAGAZINE
inclusief reactie op Dennendalvoorstelling
WEEK 11
no. 3-10

22 maart 2010

INTERACTIE:

Bijdragen voor de COLUMN-ruimte zijn via redactie in te zenden. Graag ondertekening met e-mailadres. Ook een fotootje behoort tot de mogelijkheden. Een sleutelwoord of kopje is handig. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, afwezigheid van de muze, vakantie e.d.

ONDERWERPEN:

De columnruimte is vrij. Het kan een persoonlijke oprisping, recensie, mailwisseling, oproep of iets anders zijn. Er geldt in principe een maximum van duizend woorden, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Eventueel wordt over de vorm ge-emaild.

Oud-nwdennendaller Hans Bogers is na zijn malheurs (een hersenbloeding en Parkinson) bepaals niet stil gaan zitten. Hij is actief op tal van fronten, zoals patiëntenrechten en een bewegingsgroep voor Parkinsonpatiënten. Onlangs gaf hij hierover een interview aan MEE-magazine, dat hierbij met toestemming van het magazine wordt overgenomen. MEE-magazine is gewijd aan de ondersteuning van mensen met een beperking. Zie voor meer informatie over Hans op de nw-dennendalsite Van Superman tot Hinkelpinkel.
Hans is ook per mail bereikbaar:
Hans Bogers

Hans Bogers
(ontleend aan Facebook)
klikken op foto
geeft link naar Hans en
Gerrit Beumer
- mei 1974
NIET AANGEBOREN HERSENLETSEL/ ZIEKTE VAN PARKINSON

Het gezicht is stijf en strak, als een masker. Hij praat eentonig en beweegt moeilijk. Aan zijn maag heeft hij een medicatiepomp. Hans Bogers heeft de ziekte van Parkinson. Dit werd ontdekt nadat hij (bijna 6 jaar geleden) wegens zware hersenbloedingen maandenlang op het randje van de dood had gezweefd. Het hersenletsel tengevolge van die hersenbloedingen leidt bij Hans ook tot ernstige beperkingen. Maar dit weerhoudt hem er niet van om actief en betrokken te blijven. ‘Ik ben Hans Middelmaat niet.’
Zo was Hans Bogers betrokken bij de Salsagroepen voor mensen met Parkinson. Hij begon hier samen met anderen mee nadat was gebleken dat patiënten door invloed van ritme beter bewegen. Nu zijn ze overal in het land te volgen. Hans publiceert ook regelmatig op internetplatforms en in tijdschriften, bijvoorbeeld over verslavingsproblematiek onder Parkinsonpatiënten, maar ook over spiritualisme of over misstanden in de zorg.

Bewegingsgroepen
Op dit moment voert hij actie voor de Parkinson Bewegingsgroepen in Wassenaar. Hier leren de mensen hoe ze goed en veilig kunnen bewegen, wat ze moeten doen als ze vallen en ze krijgen tips en steun van lotgenoten. Tot nu toe ging dat op kosten van hun zorgverzekering, maar daar dreigt een eind aan te komen. Ook de AWBZ vergoedt dit niet meer. Hans klom ‘in de pen’ en ontketende een actie. Een stroom van mailtjes en telefoontjes volgde, op de website Parkinsonplaza kwamen tientallen reacties binnen en de actie werd ook opgemerkt door TV- en radioprogramma’s. Het is Hans Bogers ten voeten uit: het er niet bij laten zitten.

En zo is het zijn hele leven gegaan. In de jaren zeventig werden in Nieuw-Dennendal de standaardwaarden over psychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg ter discussie gesteld. Hans Bogers werkte daar toen en werkte mee aan de bezetting van de inrichting; de politie moest er aan te pas komen. Hans laat een filmpje zien waarin hij tijdens een reünie bij een interview zijn tranen de vrije loop laat. ‘Ik geloof nog steeds in de veranderingsidealen van toen.’

Kleurrijk
Zoveel kan Hans vertellen over zijn kleurrijke verleden en over zijn fascinaties dat je je af gaat vragen hoe hij dat allemaal in één leven heeft kunnen stoppen: van school gestuurd op zijn 15e, gaan werken bij de Heinekenfabriek in Rotterdam, de avondhandelsschool erbij, gewetensbezwaarde, verslavingstherapeut, drugsvoorlichter en ondernemer in de horeca. En daarnaast, op zoek naar inspiratie, zijn vele reizen. Naar India, waar hij woonde in de gemeenschap van de kleine vrouw Mata Amritanandamayi, of kortweg Amma, die met één heilige knuffel je leven voorgoed kan veranderen. En naar Brazilië, bevlogen geraakt door Santo Daime, de spirituele leer van het Regenwoud. In zijn vloeiende Portugees vroeg hij de regering om vergeving voor de misstanden, die leidden tot de dood van vele indianen, de oorspronkelijke bewoners.

‘Vind je het misschien extreem?’ vraagt Hans op een gegeven moment. ‘Kan ik me voorstellen. Maar ik ben Hans Middelmaat niet. Je moet het leven leven met een kaarsje dat aan beide kanten aangestoken is.’ Hans wil ergens voor gáán. Zoals nu voor de bewegingsgroepen: ‘Daar hebben we plezier en zijn na al die jaren met elkaar verbonden geraakt.’ Actief, bevlogen, spiritueel en met een vleug humor: het is Hans Bogers ten voeten uit. Beperking of geen beperking.

bron: MEE-magazine, 20-02-2010

"Twijfel"
(reactie op Frascativoorstelling 'Dennendal' van Joris- en Bartho Smit -16 en 17 april j.l.):

Mensen je hebt recht op twijfel
Zet niet alles vast in stijfsel
Ook al kom je in botsing met de gevestigde orde
En hen die precies weten te vertellen hoe het hoorde
De onschuldige blik van een kind
Dat je die ooit weer vindt
Gewoon Samen Mens Zijn is een terugkerende strijd
Voor de krommen, de slimmen en de stommen van geest.
Gisteren, Vandaag en Morgen
Zo is het altijd geweest.
Dit wordt haarscherp verbeeld in deze theatervoorstelling
Deze authentieke idealen zijn niet nieuw en gaan terug tot voor de jaartelling.

Groet,
Hans Bogers