Home - Inhoud - Column-8 - Column-10 - Archief - DB-serie-9 - redactie
DE COLUMN OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 51
NO. 9

(19 dec)

INTERACTIE:

Vanaf eind oktober zijn opgenomen de rubrieken DAGBOEK en COLUMN, via redactie te vullen door sitebezoekers. De site staat daarmee in principe open voor iedereen. Bij het ontbreken van bijdragen springt de redactie in. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - naar keuze - e-mailadres en maatschappelijke identiteit. Ook een fotootje behoort tot de mogelijkheden. Een sleutelwoord of kopje is handig. Plaatsing van het dagboek gebeurt naar dag van ontvangst/lezing, voor de column is in principe de vrijdag gereserveerd. De plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, afwezigheid van de muze, vakantie e.d. en andere omstandigheden

ONDERWERPEN:

De column- ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp: van politiek tot cultuur tot psychologie tot spiritualiteit, tot integratie van dat alles. Verdieping en reflectie zouden mooi zijn. Ook boekbesprekingen zijn mogelijk. Zie verder hetgeen onder Dagboek wordt vermeld. Bijdragen met commerciële intenties worden niet opgenomen. Vanzelfsprekend blijft de redactie verantwoordelijk.
Er geldt in principe een maximum van 500 woorden, met een minimum van 350. Eventueel wordt over de vorm ge-emaild.


Dagboekinzendingen svp mailen onder 'dagboek', columns onder 'column'.


COLUMN:
UTRECHT: STATIONSBUURT

In 1970 verhuisde ik van het industriestadje Beverwijk naar het bosrijke Den Dolder. Een van de eerste keren dat ik Utrecht opzocht liep ik langs het kort daarop gesloopte Jugendstilgebouw 'De Utrecht' en was ik getuige van de sloop van een van de bruggen over de Catharijnesingel.
Inmiddels heb ik het opengraven van de toen gedempte Weerdsingel mogen aanschouwen en is vorige week donderdag in de gemeenteraad het Masterplan Stations Gebied goedgekeurd.
Hoewel de meerderheid van de Utrechtse bevolking in een referendum gekozen heeft voor ruimte en groen ziet het ernaar uit dat het vooral meer beton gaat worden - met dank aan Leefbaar Utrecht, dat de populistische kaart uitspeelde over dit onderwerp en een riant aantal zetels in de Raad en het college verwierf.
Het is nu een Leefbaar-wethouder die zich in de vreemdste bochten moet wringen om beton groen te laten lijken en die de macht van projectontwikkelaars en grootgrondbezitters over een miljoenen kostend schijnreferendum ziet walsen.
Het Leefbaar-uithangbord Henk Westbroek heeft dit blijkbaar voorzien. Na een aantal jaren het begrip interruptie in de Utrechtse raad een geheel nieuwe betekenis te hebben gegeven, trok hij zich wijselijk terug uit de politiek - een grote leemte achterlatend. Zijn ego, taalvaardigheid en gebrek aan fatsoen hebben menig debat gedomineerd. Helaas staat dit in schril contrast tot de resultaten die de Leefbaren geboekt hebben. Na zijn ontslag bij de VARA - omdat hij zich daar ook al niet kon beheersen - leeft hij tegenwoordig van de opbrengsten uit zijn kroegen en presenteert Ontdek je Plekje op TV-Utrecht.
Eén ding moet je Leefbaar Utrecht nageven. Zij hebben tot op heden de xenofobische hetze buiten de deur gehouden en dat siert ze.
Het schijnt dat de ornamenten en de bibliotheek van 'De Utrecht' nog bestaan. Misschien kan Leefbaar Utrecht als afscheid een plekje voor dit monument heroveren. Dan heeft hun bestaan alsnog zin gehad.


Jos Spaansen, 19 december 2003
(306 woorden)