HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 5.4: Besturen in de seventies

Confessionele bestuurders: midden: Veldkamp, links van hem Middelhuis, rechts Andriessen; linksboven Drechsel, rechtsboven Hendriks.
'One Ring to rull them all, one Ring to find them, one Ring to bring them all and in the Darkness bind them' (Tolkien).
Oud-minister Veldkamp werd in de zomer van '71 samen met Middelhuis aangesteld als interim-bestuurder. Zij volgden het Regentenbestuur op dat vanwege het eerste conflict het veld had geruimd. Veldkamp maakte onmiddellijk na zijn aanstelling in juli de schorsing van Carel Muller ongedaan. Hij was ook degene die in de aanloop naar het tweede conflict samen met Drechsel en Middelhuis formeel en hiërarchisch zou vasthouden aan de benoeming van Wiegersma en zou weigeren in te zien dat twee bestuurders met een Maagdenhuisverleden voor alternatief links te veel van het goede waren. Hij bleek indirect belangen te hebben bij Bofinex, de bouwgigant die hij tegen de zin van de staf op Dennendal wilde laten bouwen. Veldkamp was commissaris bij de Steenkolenhandelsvereniging, een dochteronderneming van het in Maastricht gevestigde Bofinex-concern. (Rosenthal: 319)
Op 1 januari 1974 hield Veldkamp het voor gezien. Hij had Hessel en Wiegersma het bestuur in geloodst en zijn interim-taak zat erop. Veldkamp herkent zichzelf in een HP-interview helemáál niet in Muller: 'Een héél ander type man dan ik' (A.J. Heerma van Voss en Kees Tamboer - HP, 26-1-'74).
Middelhuis, een oud-vakbondsman van katholieke huize, vond Muller 'gevaarlijk, kil, koud, zeer intelligente querulant, hypnose' (HP: 2-2-'74). Andriessen was destijds KVP-fractievoorzitter. Hendriks was als KVP-staatssecretaris belast met de inrichtingszorg. Hij was formeel veroordeeld tot een passieve rol: de macht lag bij het stichtingsbestuur.
Op de poort die de Reisgenoten onder leiding van Gandalf toegang gaf tot de dwerggrotten van Moria stond in elventaal de inscriptie: 'Ennyn Durin Aran Moria: pedo mellon a minno' (De Deuren van Durin, Vorst van Moria: spreek, vriend en treed binnen.) Je kreeg alleen toegang tot de grotten als je het raadsel kon ontcijferen en 'mellon' (vriend) uitriep (Tolkien, In de Ban van de Ring I: 395,8).
In wezen nam noch Veldkamp, noch Middelhuis, noch Drechsel ooit enige moeite het raadsel Dennendal te ontcijferen.