HOME - INHOUD - TERUG - VOLG.BLZ. - VOLG. STRIPPAGINA
NW-DENNENDALSTRIP: PAGINA 9: Van Frederik van Eeden tot Bram van der Lek
jouw foto hier
25. Met groep-5 op stap in 't bos. 26. Een week met z'n achttienen, onder wie zes man groepsleiding, in een kampeerboerderij in Drente (links Agaath en Bep). 27. De biologisch-dynamische tuin: een kosmisch projekt. 28. Groepsleider Willem Klootwijk aan 't werk in de tuin.
-'Neomarxisten, anarchisten, milieufilosofen, antroposofen....' -

De jaren zestig brachten meer dan pop, rock 'n roll en afkickcentra. Naast topbudgetten voor CRM, Volksgezondheid en Onderwijs, en een centrale plaats voor gedragswetenschappen manifesteerde een groeiend onbehagen over het welzijn zich in demokratiseringsaksies en een mondiaal bewustzijn, filosofisch gezien gebaseerd op een samenzwering van neomarxisten, anarchisten, milieufilosofen en antroposofen, op Frederik van Eeden, Rudolf Steiner, Maslov, Marx, Domela Nieuwenhuis, Roel van Duyn en Bram van der Lek.
Een en ander ging gepaard met de komst van Himalayagoden, kosmische energie, yoga, I Ching, vliegende schotels en na de Hiroshimabom de ontwikkeling van kernenergie. Langvergeten katholieke heiligen mochten zich naast indische en indiaanse guru┤s, middeleeuwse alchemisten, vrijdenkers en -metselaars, rozenkruisers, paragnosten, soefi┤s en rockgitaristen verheugen in de belangstelling van Hitweek en Aloha lezende generaties. Velen bleken meer ge´nteresseerd in de korte weg van ether, soft, lsd, pep, coke en crack dan in ascese, occulte wetenschappen, mystiek en magie.