HOME - INHOUD - TERUG - VOLG. BLZ. - VOLG. STRIPPAGINA-
NW-DENNENDALSTRIP: PAG. 11: Botsing tussen vernieuwing en restauratie
jouw foto hier
33. Bezetting Keet. 34. Carel Muller weggeleid. 35. Hennie de Beer laat zich naar de blauwe busjes slepen. 36. Nieuw-Dennendal vergadert over het splitsingsvoorstel. Achter de bestuurstafel Winne Meijering (voorgrond), Bram Peper, Jet Douwes en Kay Okma.
Vanuit de natuurlijke behoeften van de inrichtingsbewoners, gestimuleerd door de magie van de bossen en de vrijheid van de beginjaren '70 groeide het ideaal van 'het verdunde dorp' op het Dennendalterrein: het 'Dolders Alternatief' van architect Van Klingeren: de idee van samen wonen, werken, leven.
De verdunningsfilosofie knoopte aan bij de ideeŽn achter de Waldenkolonie van Frederik van Eeden: coŲperatief socialisme gemengd met een vleugje anthroposofie. Voor de groepsleiding waren de Atlantische communebeweging en de rock 'n roll belangrijker inspiratiebronnen.
Na het verlopen van de Haight-Ashbury-sien in San Francisco, het opbreken van de Woodstock-natie, het liquideren van de politieke macht van de Kabouters in de Randstad, de overdosis-sterfgevallen van Jimi Hendrix en Janis Joplin, het vredesakkoord van Parijs en het vooruitzicht van een terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Vietnam (waarmee de politieke basis onder de subcultuur leek weg te vallen), na een nieuw IsraŽlisch-Arabisch conflict met voor Nederland de nasleep van de zwaarste olievoorwaarden en de autoloze zondag, na dit alles had zich echter opnieuw een culturele omslag voorgedaan. Sluipend was de basis voor revolutionaire vernieuwingen ondermijnd en had de restauratie ingezet.