Home - Inhoud - serie-9 - serie-11 - archief - Column-9 - redactie
DAGBOEKNOTITIES OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 52
serie 10
(22/12 -
28/12)

INTERACTIE:

Het DAGBOEK/PRIKBORD wordt geschreven door sitebezoekers of, indien geen inzendingen voorhanden zijn, de redactie. Deelname is mogelijk via een mailtje naar dagboekredactie onder vermelding 'dagboek'. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - vrijwillig - vermelding van e-mailadres en een maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, vakantie e.d., afwezigheid van de muze of andere omstandigheden.

ONDERWERPEN:

De ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp. VariŽrend van reacties op de nieuw-dennendalsite, op andere sites (die vermeld kunnen worden), tot commentaren op geplaatste dagboeken, tot de waan van alledag: kortom van verstandelijk-gehandicaptenzorg, tot zen, tot terrorisme. CommerciŽle verhalen worden in principe niet opgenomen en er geldt vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van de redactie voor wat wordt gepubliceerd.
Voor het dagboek geldt in principe een maximum van 150 woorden, maar daar wordt niet streng de hand aan gehouden.

NIEUW-DENNENDAL.NL: 'beyond seks, drugs and rock 'n roll', van toen naar nu, van de collectieve zaak van de verstandelijk-gehandicaptenzorg naar het publieke debat van heden: een site waarop gedacht, gediscussieerd, gespeeld, gedeeld ťn gedanst kan worden!
Nieuw-Dennendal.nl is gewijd aan iedere ontwikkeling die een vrije, meditatieve mens voorstaat, met een behoefte aan constructieve individuele en collectieve zingeving. Daartoe wordt opgeroepen tot participatie aan hedendaagse geschiedschrijving, creatieve reflectie, poŽzie en onderzoek naar het verband tussen subject en object, innerlijk en uiterlijk, psyche en politiek.

Site van de Week: EthiopiŽ ,een site van Jos Spaansen. Hij staat ook op de homepage vermeld, de site van Jos. Dus nůg een vermelding is dubbelop. Maar dat kan geen kwaad. De site heeft als extra feature een Ethiopisch nieuwsbulletin en bevat veel informatie over Oost-Afrika. De site is een mirakel.

DAGBOEK 22-12-03 (1):
19:52 uur: Queen of Sheba
Op de 1e Nassaustraat 32 is sinds enkele maanden het Ethiopische specialiteitenrestaurant Queen of Sheba gevestigd. De kookkunst van de eigenaresse is in kleine kring vermaard. Als ik naar Amsterdam ga om te genieten van haar onovertroffen Kitfu, tref ik er vaak Ethiopische vrienden en kennissen, ook van buiten de hoofdstad, die er wel een reisje voor over hebben. Dat is dan ook waar je naar moet kijken bij een buitenlands restaurant: als landgenoten van de eigenaar/naresse er komen weet je dat het authentiek en goed is.
Het basisvoedsel is een pannenkoek van zuurdesem (injerra) waarop de sauzen en groentes geschakeerd worden. Het vraagt enige vaardigheid om met een hand kleine pakketjes te vouwen van de injerra met saus en groente, want zo wordt er gegeten van een grote schaal. Als je wilt kun je bestek krijgen, maar wie wil dat nou?

Jos Spaansen (142 woorden)

DAGBOEK 23-12-03 (1):
13:55 uur: Zutphen
Zutphen: antroposofenstad, althans volgens Bert Wagendorp in de VK (Volkskrant) van hedenochtend. Een spiritueel bolwerk van vrije scholen, therapeutische centra en natuurvoedingswinkels. Etalages met 'een sculptuurgesprek over biografie en tijdgeest'. 'Er spelen zich opmerkelijke zaken af tussen hemel en aarde', aldus Wagendorp.
We gaan de kerst doorbrengen in Zeeland en Friesland, andere bolwerken van moderne devotie. Maar Zutphen nemen we op onze tocht mee, in de vorm van een krantenartikel tussen de boeken van Maarten 't Hart (de Schrift betwist), en Krishnamurti.

HG (81 woorden)

DAGBOEK 24-12-03 (1):
00:00: zalige kerst en alvast goed uiteinde!
afwezig ivm kerst
HG

DAGBOEK 25-12-03 (1):
16:51 uur: stilte
Voldoende stilte - de ware inspiratie - wacht op ontvangen.
Ada Cathcart-Benting (een meditatief gedicht uit een van haar eerste bundeltjes: Momentopnamen)

DAGBOEK 26-12-03 (1):
13:13 uur: religie
Kon vandaag pas de krant (Volkskrant) van woensdag inzien. Er blijkt een heel katern gewijd te zijn aan religie, met een ten geleide van hoofdredacteur Pieter Broertjes. Onderaan de pagina's zijn gelovigen en ongelovigen geportretteerd: atheÔsten, agnosten, hindoes, moslims, calvinisten, mystici, heksen, taoÔsten, enzovoort. Ze kunnen allemaal terecht op nieuw-dennendal.nl: individuele evolutie in communaal verband - al is het dan maar via internet (niemand kan per slot van rekening zonder zijn medemens, net als meditatie niet zonder dialectiek: de vorm niet zonder de leegte, het ene niet zonder het vele, inademen niet zonder uitademen).
HG

DAGBOEK 27-12-03 (1):
00:00 uur: stilte (2)
stilte ivm afwezigheid

DAGBOEK 28-12-03 (1):
00:00 uur: stilte (3)