Home - Inhoud - Column-1 - Column-3 - Archief - Dagboekserie-2 - redactie
DE COLUMN OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 44
NO. 2

(31 okt)

INTERACTIE:

Vanaf eind oktober zijn opgenomen de rubrieken DAGBOEK en COLUMN, via redactie te vullen door sitebezoekers. Bij het ontbreken van bijdragen springt de redactie in. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - naar keuze - e-mailadres en maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, afwezigheid van de muze, vakantie en andere omstandigheden

ONDERWERPEN:

De column- ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp: van politiek tot cultuur tot psychologie tot spiritualiteit, tot integratie van dat alles. Verdieping en reflectie zouden mooi zijn. Bijdragen met commerciële intenties worden niet opgenomen. Vanzelfsprekend blijft de redactie verantwoordelijk.
Er geldt in principe een maximum van 500 woorden, met een minimum van 350. Eventueel wordt over de vorm ge-emaild.


Dagboekinzendingen svp mailen onder 'dagboek', columns onder 'column'.


COLUMN:
KLEUR BEKENNEN

De Dennendalreünie van 23 maart is nog niet afgelopen of ik spoed mij naar Schiphol, om 12 uur later op Bole airport, Addis Ababa, uit te stappen. De eerste dagen zijn altijd flink wennen. Het eten is stevig gepeperd en elke trap of wandeling omhoog kost extra energie: Addis ligt op zeker 2800 meter hoogte.
Tegenover de St. Stefanos kerk naast de Mega bookstore is een terrasje waar je net uit de zon kunt genieten van de koffie. Uit de speakers van het godshuis klinkt een preek. Elders in de stad wordt vanaf de moskee opgeroepen tot het gebed. Christenen en moslims leven hier vredig naast elkaar: politieke spanningen lopen vooral langs etnische lijnen. (In april 1998 toen de oorlog met Eritrea uitbrak was ik in Addis Ababa en ik weet nog goed dat een Amhaarse vrouw gebiologeerd naar de oorlogshandelingen op CNN keek en mij toebeet "Now they get a bit of their own shit". Ze doelde op de huidige machthebbers die van Tigray afkomstig zijn.)
Het verkeer raast onophoudelijk voorbij. Het is een bonte verzameling van slecht afgestelde trucks die grote zwarte walmen uitblazen; blauwe minibusjes waar jongens hangend vanuit het portier luidkeels klanten naar binnen roepen; landcruisers van hulporganisaties op weg naar de zoveelste conferentie; pakezels en kleine kuddes schapen die naar de markt gedreven worden; en veel lopende mensen, vaak nog traditioneel gekleed. Volgende week is het Pasen en elk gezin dat het zich kan veroorloven slacht dan een schaap. Een groepje schoolmeisjes, in paars zwart uniform, loopt giechelend voorbij; blank zijn valt op.
In tegenstelling tot de moskeeën staat de Ethiopisch-Orthodoxe kerk open voor iedereen die wil bidden. Als je, zoals ik, als toerist naar binnen wilt, moet je iets betalen. De eeuwenoude kerken met even oude kunst kunnen worden bezocht tegen vaste prijzen. Sinds de val van Keizer Haile Selassie is ook de kerk haar grootgrondbezit kwijt en pikt noodgedwongen een graantje mee van het toerisme. De priesters poseren graag en niemand stoort zich aan videocamera's, ook niet tijdens de dienst. Voor video-opnamen telt een speciaal tarief.
De vaste prijzen in de kerken zijn in wezen een voordeel, omdat overal elders ongeacht welke aankoop of transactie steevast moet worden onderhandeld. Toen mijn schoonzusje ooit hoorde wat ik voor een taxirit had betaald, was ze verbijsterd. De volgende dag wilde ik opnieuw per taxi naar het centrum, maar moest binnen blijven tot de onderhandelingen voorbij waren. De chauffeur voelde zich net zo belazerd als iemand die voor een liftster stopt en vervolgens ook haar aanhang in de auto krijgt.
Nu ik kan tellen in het Amhaars is de prijs die ik voor een taxirit betaal met zeker 50% gedaald, maar ik koester geen illusies over mijn bedrevenheid. Ik zal er nooit zo goed in worden als een Ethiopiër. Ook hier geldt dat mijn afkomst me verraadt: blank valt op.


Jos Spaansen, 31 oktober 2003 - spaansen@wanadoo.nl
(476 woorden)
(zie ook de site: Ethiopië)