Home - Inhoud - Serie-1 - Serie-3 - Archief - Column-2 - redactie
DAGBOEKNOTITIES OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 44
DB-serie 2
(27/10 -
2/11)

INTERACTIE:

Het DAGBOEK wordt geschreven door sitebezoekers of, indien geen inzendingen voorhanden zijn, de redactie. Deelname is mogelijk via een mailtje naar dagboekredactie onder vermelding 'dagboek'. Nieuw-dennendal.nl staat daarmee open voor alles en iedereen. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - vrijwillig - vermelding van e-mailadres en een maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, vakantie, afwezigheid van de muze of andere omstandigheden.

ONDERWERPEN:

De ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp. VariŽrend van reacties op de nieuw-dennendalsite, op andere sites (die vermeld kunnen worden), tot commentaren op geplaatste dagboeken, tot de waan van alledag: kortom van verstandelijk-gehandicaptenzorg, tot zen, tot Mabelgate (nieuw-dennendal: dat zijn we allemaal). CommerciŽle verhalen worden niet opgenomen en er geldt vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van de redactie voor wat wordt gepubliceerd.
Voor het dagboek geldt in principe een maximum van 150 woorden.

MUZIEKTIP van de week:
Nieuw-dennendal.nl is zelf niet onderbouwd met muziek. Dat betekent niet dat je geen muziek kunt luisteren terwijl je je dagboekje schrijft. Als je bijvoorbeeld naar antroposofie gaat, krijg je toegang tot fragmenten van Mozart, Bach of Hšndel. (Wťl even een afzonderlijke verbinding maken.)

DAGBOEK 27-10-03:
10.42 uur: Vermaning
Het was zaterdag zo inspirerend in de bossen, dat we gisteren opnieuw de wandelschoenen aantrokken. Dit keer de Eilandspoldertocht: van De Rijp via Noordeinde, Groot-Schermer en Schermerhorn terug naar De Rijp. Naast stolpboerderijen opvallend veel kerkjes, kroegjes en te koop staande pandjes. Eťn kerkje is me bijgebleven: De Vermaning, ergens bij Noordeinde. Op zo'n toeristisch informatiebord viel te lezen dat de predikent van de doopsgezinde gemeente 'leraar' of 'vermaner' werd genoemd... (Je wordt er stil van: zo'n woord. Bestaat er een website over de kerkelijke geschiedenis van Noord-Holland?)
Mede door de ingetreden wintertijd misten we de zonsondergang in een kroegje in Schermerhorn. Maar we zagen toch nog net een zeer imponerend oplichtende wolkenlucht. Daarna in bijna-donker terug naar De Rijp.
In de mail zaten nieuwe foto's van Aagje Soede van Lorentz-feesten. Ik hoop ze eind deze week te kunnen plaatsen.

HG (140 woorden)

DAGBOEK 28-10-03:
12.42 uur: Kopijbus
De kopijbus blijft leeg. Voor een esoterisch magazine een ideale situatie. De ziel is kennelijk vredig, het woord in ruste. De hoofdredacteur wrijft zich dan ook vergenoegd in de handen. De leegte triomfeert, eindelijk rust. (En hij kan zich ongestoord aan zijn commentaren wijden.)
De vorm laat zich echter niet koeioneren. De redactie mort en zint op een nieuwe formule: sport, bloot, humor, nieuwlinks, nieuwrechts? Waar blijven al die Brills, Pams, Blokkers, Hoflands, Bleichs, Camussen? En hoe zit het met de Zeemansen, Fensen, Petersens en Gerbrandy's?

HG (86 woorden)

DAGBOEK 29-10-03:
14:14 uur: tussen Nederland en EthiopiŽ
'Tegenover de St. Stefanos kerk naast de Mega bookstore is een terrasje waar je net uit de zon kunt genieten van de koffie. Uit de speakers van het godshuis klinkt een preek. Elders in de stad wordt vanaf de moskee opgeroepen tot het gebed. Christenen en moslims leven vredig naast elkaar, politieke spanningen lopen hier vooral langs etnische lijnen.
Ondertussen blijft het verkeer voorbij razen. Een bonte verzameling van slecht afgestelde trucks die grote zwarte walmen uitblazen; blauwe minibussen waar jongens uit de deur hangen om klanten luidkeels naar binnen te lokken; landcruisers van hulporganisaties op weg naar de zoveelste conferentie; pakezels en kleine kuddes schapen die naar de markt gedreven worden; en veel lopende mensen, vaak nog traditioneel gekleed. Volgende week is het Pasen en elk gezin dat het zich kan veroorloven slacht dan een schaap. Een groepje schoolmeisjes, in paars zwart uniform, loopt giechelend voorbij; blank zijn valt op: EthiopiŽ.

Jos Spaansen, reiziger dit keer (158 woorden)
(een voorproefje van een toegezegde column)

DAGBOEK 30-10-03:
14:13 uur: jargon
Mailtje van Frans (van der Pas) over een brief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake 'verstandelijk gehandicapten in cel'. Het ministerie deelt over 'Sterk Gedragsgestoorde Licht Verstandelijk Gehandicapten' (SGLVG) onder meer mee dat het collega-ministerie van Justitie 'momenteel een onderzoek uitvoert naar de 'prevalentie' (waarschijnlijk bedoelen ze hier 'het voorkomen' - red.) van verstandelijk gehandicapten in detentie. Dit om een beter beeld te krijgen van de aard, omvang en zorgbehoefte van de groep. De onderzoeksresultaten worden eind 2003 bekend'.
Vermoedelijk zal nieuw beleid dus nog wel even op zich laten duren - alhoewel, eerlijk is eerlijk, elders in de brief wordt aangegeven dat er wel het een en ander op dit gebied gebeurt.
Frans vraagt wat ik ervan vind en suggereert een column erover van mijn hand. Een mooie gedachte, wie weet. (Ik moest onmiddellijk denken aan Leo - gefingeerde naam -, die om de haverklap geÔsoleerd moest worden.)

HG (145 woorden)

DAGBOEK 30-10-03 (2):
17:29 uur: Dennendal
'Dennendal' was even op het Journaal, gisteren. Een tragisch geval van een verdrinkingsdood in een badkuip van iemand met epilepsie. Er was even een deja vu. De jonge cliŽntenbegeleider wees op werkdruk en ongekwalificeerd personeel. De directiewoordvoerder erkende dat de regels overtreden waren, maar zei daar niet bij dat dit in de praktijk soms moeilijk te vermijden valt. Er is gewoon niets veranderd.
HG (60 woorden)

DAGBOEK 31-10-03:
13:54 uur: schaatsen
Kan mijn schaatsbroek niet vinden. Weet iemand waar m'n schaatsbroek is? Het schaatsseizoen is weer begonnen. Gisteren was er een heel ouwe man op de bijna lege ijsbaan: hij was helemaal komen fietsen van het Mercatorplein. Hij vertelde over het geheim van Reinier Paping: 's morgens een bord brintapap. En toen ik wegging stond op de parkeerplaats een jongetje van een jaar of 12 erbarmelijk te huilen. Wat een leed is er op de wereld. En wat kan zo'n huilbui mooi zijn.
HG (85 woorden)

DAGBOEK 1-11-03:
11:52 uur: integratie
Heb gisteravond laat nog de column van Jos Spaansen geplaatst. Een inspirerend verhaal over zijn relatie met EthiopiŽ. De column roept tegelijkertijd vragen op over de context van de site. Er is natuurlijk de fundamentele band met de verstandelijk-gehandicaptenzorg. Die relatie vertaalt zich in bredere zin naar zwakkeren in de samenleving en in allerbreedste zin naar alle mensen. Dit alles in combinatie met een persoonlijk 'kleur bekennen'. Dat is een mooi vertrekpunt.
Maar daarnaast zijn er op het subjectieve vlak zingeving en meditatie. In de introductie tot de column zijn daarom termen opgenomen als 'verdieping' en 'reflectie' - 'beyond seks, drugs and rock 'n roll'.

HG (105 woorden - aanvankelijk 182 maar er moest echt geschrapt worden)

DAGBOEK 1-11-03 (2):
21:16 uur: landgoed Pijnenburg
Zaterdag: wandeldag. Dit keer opnieuw een stukje van de Utrechtse heuvelrug, en wel het landgoed Pijnenburg en het aangrenzende Hees, met een uitloper naar de Soestduiner zandverstuiving, allemaal grenzend aan de Dolderse Bossen. Het vertrekpunt was het parkeerterrein van restaurant Spiehuis, met vlak daarachter de biologische boerderij Charlotte. Beukenlanen, weilandjes, dichte sparrenbossen, gedoopt in feeŽrieke herfsttinten.
Ik had me niet gerealiseerd dat we zo dicht bij Dennendal zouden komen. De bossen bleken heel bekend en vertrouwd. Er kwam een hoop naar boven en er was steeds het gevoel van: dŠŠr, even verderop, gebeurde het allemaal. Ik heb me weerhouden en ben niet gaan kijken.

HG (104 woorden)

DAGBOEK 2-11-03:
11.30 uur: Grateful Dead
M'n dochter was ergens slapen, dus ik kon vanochtend zonder fel protest ouwe platen draaien. Het werd de Grateful Dead: zang Mickey Hart, teksten Robert Hunter, gitaar Jerry Garcia: 'It must have been the roses, Blues for Allah, Might as well...' enzovoort. Compleet met kras en tik, een eresaluut aan ouwe makkers.
(Ik zit nog steeds wat te twijfelen over die column van mezelf. Komt dat wel over: integraal bewustzijn? Je hoort in gedachten alle kritiek en misprijzen: waar hťťft ie het in godsnaam over? Maar ach: ook twijfel hoort erbij (en kritiek). Vele wegen leiden naar Rome, en Wilber is ťcht de 'real thing', de Rudolf Steiner van deze tijd.)

HG (111 woorden - alleen 101 is qua cijferbeeld mooier)

DAGBOEK 2-11-03 (2):
22:15 uur: F-groep
Zondag: muziekdag. 's Middags eerst naar een uitvoering geweest van het Nationaal Operakoor Euterpe, in de Dominicuskerk in de Spuistraat: Verdi, Mozart, Gherswin enzovoort. Prachtig! Vervolgens op de terugweg cafť Hesp aangedaan, aan de Amstel. Er was 'live' muziek: country blues-zanger Bas de Haan: magnifiek!
Thuis gekomen heb ik de F-groep van Lorentz op de site gezet, onder bewoners-4-2.

HG (58 woorden)