Home - Inhoud - Terug - Dagboek-2 - Archief - Column-1 - redactie
DAGBOEKNOTITIES OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 43
serie 1
22-26/10

INTERACTIE:

Vanaf 22 oktober zijn opgenomen de rubrieken DAGBOEK en COLUMN, geregeld via redactie te vullen door sitebezoekers. Nieuw-dennendal.nl is daarmee open voor iedereen. Als er geen bijdragen van buiten zijn, springt de redactie bij. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - vrijwillig - vermelding van e-mailadres en een maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, afwezigheid van de muze, vakantie en andere omstandigheden.

ONDERWERPEN:

De ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp. Variërend van reacties op sites (die vermeld kunnen worden), tot commentaren op geplaatste dagboeken, tot de waan van alledag, tot diepzinnige oprispingen: kortom van verstandelijk gehandicaptenzorg tot zen tot Mabelgate. Commerciële verhalen worden echter niet opgenomen en er geldt voor de column een kwalitatieve eis van verdieping en reflectie. Vanzelfsprekend blijft de redactie verantwoordelijk voor hetgeen wordt gepubliceerd.
Voor het dagboek geldt een maximum van 150 woorden, voor de wekelijkse column moeten 350 tot 500 woorden volstaan.


DAGBOEK 22-10-03:


UFO's:

'Er is iets, dat het menselijk denken te boven gaat', zegt de kunstenaar op Radio 1, ´s morgens om 10.20 uur. Hij is bezig een UFO-landingsbaan aan te leggen.
'Denkt u ook écht dat ze komen', wil de verslaggever weten van de bouwvakker die aan de U-vormige open plek werkt. De geïnterviewde gelooft er duidelijk niet in. 'Ik schrik ze ook af met m'n oranjehemd', merkt hij op.

(circa 65 woorden.)

Hans Grimm
(journalist)
hansgrimm@chello.nl



Dagboekinzendingen svp mailen onder 'dagboek', columns onder 'column'.



DAGBOEK 23-10-03:
00.30 uur:Krishnamurti
De rubrieken zijn gelanceerd. Als er geen bijdragen binnenkomen zal ik ze zelf moeten schrijven. En dat zal zeker de eerste tijd wel het geval zijn. En als er een stortvloed aan mail komt, zit ik met de redactie. Mijn God, waar ben ik aan begonnen. De kraan drupt, de klok tikt, de thermoskan kreunt.... Er is een nieuwe dag en ik zak weg, val bijna in slaap.... Die website van Krishnamurti móet ik vermelden.
10.00 uur: ontbijt met Volkskrant.
Op de VK-voorpagina een bijna levensgrote foto van een verstandelijk gehandicapte man en twee bewaarders met mobiele telefoontjes. De man is in een gevangenis beland. De kop luidt 'Steeds meer verstandelijk gehandicapten in cel'. In het artikel wordt verwezen naar de situatie in de VS, waar 300 duizend verstandelijk gehandicapten in gevangenissen zouden zitten. Ik heb het verhaal zelf gisteren voor AP bewerkt en vertaald. Het ging over psychiatrische patiënten, mensen met dagelijkse psychoses, zo werd uitdrukkelijk meegedeeld. Geen verstandelijk gehandicapten dus. Of toch wel? Zitten we met een spraakverwarring. Er werd de term 'mental patients' gebruikt ('geesteszieken', 'zenuwpatiënten' volgens het woordenboek). Waarschijnlijk gaat het om zowel verstandelijk gehandicapten als wat wij, hier, 'psychiatrische patiënten' zouden noemen.
HG (198 woorden, 48 over de limiet)

DAGBOEK 24-10-03:
12:41:Tonkens en communicatie
Frans van der Pas, altijd alert, mailde dat ie het dagboek van 23-10 gelezen had. Hij wees me op Kamervragen van Evelien Tonkens over verst. gehandicapten die ten onrechte in de cel zitten. Zie Tonkens. Ik heb hem nog teruggemaild over de bepaalde betrekkelijkheid en onzinnigheid van al die differentiaties. We blijven mensen graag in hokjes stoppen. Of het nu verbaal of in het echchie is. Voor mensen die willen checken hoe vertaalfouten een krantenbericht kunnen kleuren: in het VK-bericht van 23-10 werd verwezen naar een rapport van Human Rights Watch.
Ik heb de uitnodiging tot participatie wat vriendelijker gesteld. Het klonk in eerste instantie wel érrug hoofdredacteurachtig, met voorwaarden en voorbehoud. Allemaal angst. Gelijk indekken tegen mogelijk misbruik. Ik ben natuurlijk blij met ieder kattebelletje. Iedere mailschrijver mag er op rekenen dat hij/zij als eregast behandeld wordt. 'From communication to communion to union' (Ken Wilber).

HG (146 woorden, nét binnen de limiet)

DAGBOEK 25-10-03:
11:09: Kortje
Heb vannacht de eerste column gelanceerd. Zat tot 01.00 uur te werken en kreeg van ML op m'n kop. Vandaag gaan we struinen, niksen, dolen, rauwdouwen, klossen, uitwaaien, schuinsmarcheren, dalven, pallieteren, pelgrimeren, vagebonderen, grasduinen, straatslijpen, sluipen, landlopen en lanterfanten (de mooiste synoniemen voor 'wandelen', ontleend aan 'De Vrije Wandelaar': Nemo.
HG (50 woorden)

DAGBOEK 26-10-03:
12:19: Nieuw bericht
We hebben gisteren gelopen door de herfstbladeren van het Leersumse Veld en de bossen daaromheen. Egomoleculetjes losten als vanzelf op in de waterdamp van een paar stevige regenbuien.
De column van 24-10 overdenkend besloot ik mezelf de vrijheid te geven het persoonlijke 'de Ene' te vervangen door het onzijdige 'het Ene'. Herschrijven staat haaks op de idee van dagboek en column, maar in de persbureaujournalistiek doe je dat ook. Je wijzigt een uitgestuurde tekst op details en zet boven het nieuwe verhaal 'nieuw bericht', met vermelding van de veranderde details. Zo gaat dat. ('Het' Ene is mooier, vind ik.)
Mochten potentiële berichtjes nog ergens als onrijpe kaasjes op de plank liggen, stuur ze gerust op. Ook na plaatsing is schaven dus mogelijk: gewoon 'nieuw bericht' erboven.

HG (125 woorden)