Home - Inhoud - Infopagina - In Memoriam-introductie
Marijke de Jong (1936 - 2007) - In Memoriam:


Marijke,

Donderdag 23 augustus overleed plotseling Marijke de Jong. Ze logeerde een paar dagen bij ons in Eelde. 's Ochtends vroeg kreeg ze ineens vreselijk pijn aan haar rug. Ze kon het niet uithouden van de pijn en werd helemaal onwel. Misselijk ging ze naar de wc en toen we haar daar af wilden helpen, zakte ze in elkaar. 5 minuten later stopte haar ademhaling. Reanimatie, eerst van ons, en al gauw door het ambulance personeel, haalde niets uit. Drie kwartier nadat de pijn begon, werd ze door de arts 'overleden' verklaard.
De maandag daarop werd Marijke in Utrecht begraven. Er waren huisgenoten van haar uit de Samora Machelstraat in Voordorp-Utrecht, groepsleiding en personeel van Reinaerde, haar broer, en, tot mijn grote verrassing, wel 7/8 mensen waarmee Marijke al sinds de jaren '70 contact onderhield! Zij had mij daar nooit over verteld.
Hein (Harry) Bertels die jarenlang contact met haar heeft gehouden, wist van niets en die mensen kenden elkaar ook niet. Er was iemand van de Wetswinkel, iemand van het JAC, iemand van Release, iemand van een woongroep die Marijke ooit had opgevangen toen ze gevlucht was etc. Heel bizonder!
De uitvaartdienst was mooi: Andrť Hazes zong uit volle borst en meerdere sprekers haalden goeie herinneringen op en prezen Marijkes gevoel voor humor. Ik sprak er mijn bewondering over uit dat Marijke zich nooit klein heeft laten krijgen,

Marijke en Carel op rŽunie, 2003

noch door een leven dat haar toch vaak boven de pet moet zijn gegaan, noch door alle instellingen en hulpverleners waarmee ze in haar 71 jaar te maken heeft gehad. Ze behield haar eigenheid. Ze deed dat ook door de mensen in haar naaste omgeving wat op afstand te houden. Op de begrafenis bleek hoeveel mensen daar begrip, waardering en bewondering voor hadden.

Carel Muller.
 
Marijke, 2007

met sigaret
 
bij ontruiming, 1974
(handje van Harry Bertels)

je kon niet om haar heen
ook het gezag niet!