HOME - INHOUD - TERUG - VOLGENDE
EEN MOOIE SNEEUWBAL: 13.3: Voortdurende afbraak

Hennie en Ton op de boot
Steeds meer mensen werden ontslagen
De periode van februari tot juli werd gekenmerkt door doelbewuste afbraak van Nieuw Dennendal door het bestuur en de bestuursgetrouwe stafleden, en een steeds wanhopiger en uitzichtlozer actievoering. Voortdurend hing er de dreiging van ontruiming; steeds meer mensen werden ontslagen.
De verzorging kon op aanvaardbaar niveau doorgaan. Wat Lorentz betreft bleef Van 't Hoff voor de medicijnen en de specifiek verpleegkundige zorg bijspringen. Ook het programma draaien ging zoveel mogelijk door. Enkele groepsleiders kozen voor overplaatsing en dat was uiteraard een verlies, maar zij konden grotendeels worden vervangen door vrijwilligers. De Z-opleiding was naar de Hertenlaan in Zeist verplaatst, waar Nieuw Dennendal onderdak had gevonden in het 'buitensentrum', enkele lage gebouwen rond een grasveld, en het was een druk heen en weer reizen tussen het paviljoen en de nieuwe basis. (Een andere hoofdactiviteit op het buitensentrum was de organisatie en redactie van 'Nieuw Dennendal Vandaag', de gestencilde spreekbuis van Nieuw Dennendal, die van 28 januari 1974 tot en met 29 november 1975 ruim zestig maal zou verschijnen.)
GZ-inspecteur Engelhard kwam op Lorentz langs en kon niet anders constateren dan dat er op het punt van verzorging en begeleiding geenszins sprake was van een zorgwekkende, laat staan van een alarmerende situatie.
Nadat supervisoren Martin en Bartho in februari waren ontslagen was besloten dat ik zoveel mogelijk gewoon zou doorwerken. Het was belangrijk het bestuur en de inspectie geen excuus te geven voor ingrijpen. Contact met de Keet was er echter nauwelijks. Ik gaf ten behoeve van de salariŽring de diensten door aan de dames van de administratie, en dat was het.
De groepsleiders sloofden zich uit. De schoonmakers poetsten, schrobden en zetten de vloeren in de was als nooit tevoren. De paviljoensbewoners gedroegen zich voorbeeldig. Het enige incident vond plaats rond het uitstapje van de E-groep, maar dat werd uitgelokt door Gay Balmaz.
De rust bleek de stilte voor de storm. Godzijdank waren er de vaste bewoners en de bossen: het was wat het weer aangaat een heel mooi voorjaar.