Home - Inhoud - Terug (HB-14-2) - Vorige - Volgende - Overzicht (HB-1)
HISTORISCHE BEELDEN: bl-14-2-1-hendriks.html

19 januari: Staatssecretaris Hendriks doet in het tv-programma Brandpunt een bemiddelingsvoorstel: de gebeurtenissen moeten worden teruggedraaid tot vr het ontslag van Carel Muller; ook Hendrik van Nek moet kunnen terugkeren.De volkskrant van 21-1-74, kopt: "Ministerie wil Muller terug op Dennendal."

Hendriks viel onder minister Irene Vorrink, die vermoedelijk sympatiseerde met Carel Muller en diens ideen. Hij moet zich gegijzeld hebben gevoeld door de politieke situatie, zoals ongetwijfeld velen in het kabinet. Hendriks besloot na het ontslag van Carel Muller, op 17 januari 1974, tot een interventie. En brandde prompt zijn vingers aan 'rechts'. Dennendal bleek een politieke splijtzwam; het kreeg een symboolfunctie.
Wijs geworden noemde Hendriks later, op 10 februari, de ontruiming 'onontkoombaar', maar moest toen prompt van politiek Den Haag vier maanden zijn mond houden. Pas aan het eind van de rit, na alle mislukte interventies, mocht Hendriks weer zeggen dat de ontruiming onontkoombaar was. (Naar A.J. Heerma van Vos, in de HP van 29-6-'74.)

Zie ook: Dennendal was niet uit de media weg te slaan