Home - Inhoud - Terug (HB-14-2) - Vorige - Volgende - Overzicht (HB-1)
HISTORISCHE BEELDEN: bl-14-2-2-hendrikscartoon.html

Een cartoon van Hendriks in de Telegraaf, vermoedelijk begin juni 1974, nog vˇˇr de ontruiming van 3 juli dat jaar. Columnist Jacques Fahrenfort schreef diepgravende analyses over de Dennendalaffaire. Daarin stonden de ontwikkelingen op Dennendal voor alles wat in Telegraafogen verderfelijk was: linkse rode terreur.
Dennendal paste naadloos in de reeks provo, kabouter, hippiedom en vormde een bedreiging voor het Nederland dat de Telegraaf diende, ogenschijnlijk het Nederland van de hard werkende kleine man, maar vooral ook het Nederland van het oud-strijders legioen, van de actie tegen de outspanactie (tegen uit Zuid-Afrika ge´mporteerde sinaasappelen) enzovoort. De Telegraaf steunde in die dagen de arme Zuid-Afrikaanse blanken in hun strijd voor apartheid en de arme Zuid-Vietnamezen en Amerikanen tegen hun rode belagers, de communistische Vietcong.
De boodschap van Fahrenforts column was dat Hendriks het zeer druk had met niets-doen. Hij moest aan de ontruiming van de Nieuw-Dennendalpaviljoens werken, en dat ging de Telegraaf niet snel genoeg. De uitsmijter luidde: 'Hendriks mag toch niet mopperen. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat niet alleen hij maar een hele Tweede Kamer (150 man) 12 uur heeft gedebatteerd en niets heeft gedaan, dat Provinciale Staten hebben gedebatteerd en niets hebben gedaan, dat hele troepen autoriteiten hebben gezwamd, rapporten hebben geschreven en niets hebben gedaan. Als de psycholoog Carel Muller en zijn hasj rokende, tot groepssex aanzettende en zich misdragende aanhang nog ooit zullen bijkomen van het lachen, zullen ze merken dat Dennendal al lang als een rijpe appel in hun schoot is gevallen. Het is dus zaak voor Hendriks ze aan het lachen te houden. En dat is een heel werk.'